петък, 16 декември 2011 г.


Рубрика: 8

„Европа – настояще и бъдеще” през погледа на учениците от Европейския клуб при 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”

Европейска седмица
„Новите предизвикателства пред европейската интеграция”                        среща на Национална Асоциация на Българските Еевропейски Клубове                                в  Информационния център на Европейския Съюз
15 ноември 2011 г
            Първата среща на НАБЕК за новата 2011-2012 учебна година бе открита от г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Г-жа Златанова увери участниците в срещата, че  Европейският съюз играе ролята на щит  за нас, който ни предпазва от това да се спънем и паднем.  Тя  припомни думите на г-н Барозу, Председател на Европейската Комисия , че  ЕС е създаден от кризата  и следователно предназначението му е да решава проблемите , не случайно девизът на ЕС е „Единни в многообразието” , затова ние ще излезем по-силни от кризата.   Накрая г-жа Зинаида Златанова пожела успешна работа на европейските клубове и отиде на конференция,свързана с въпросите на„политиката на конкуренция” .
         Гости на срещата бяха г-жа Моника Панайотова,  депутат от НС, и  г-н Петър Нацев, Съветник Информация и комуникация на Представителството на ЕС в България.
Г-жа Панайотова представи дейността на „Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрола на европейските фондове” . Тази комисия работи в три основни направления:
1.    Първо направление - Европейски въпроси,
·         свързани с транспониране на Европейското законодателство към националното, като акцентира на това, че Европейското законодателство е и Българско законодателство;
·          активното участие  в Европейския дневен ред - всички внесени за обсъждане предложения на Европейската комисия се представят на Българското Народно събрание;
2.    Второ направление- Контрол по усвояване на европейските средства- на всеки 6 месеца се изслушват седемте министерства по отделните оперативни програми – на какъв етап са от усвояването, къде са проблемите, какви са критиките и тенденциите;
3.    Трето направление – Съвет за обществени консултации – бизнес, академичен сектор, неправителствени организации-обсъждат се актуални теми, вълнуващи обществения сектор.

Във връзка с темата на настоящата среща г-жа Моника Панайотова очерта пет основни предизвикателства пред европейската интеграция:
1.    Преодоляване на кризата – икономичска, финансова, дългова, а за да се случи това, всички трябва да сме дисциплинирани.
2.    Дебат „Европа на две скорости”. Този дебат съществува и въпросът е доколко политиците ще позволят това да не се случва. Трябва да се отчита ефекта на наваксване и да не се допуска задълбочаване на различията.
3.    Лидерство – доколко взимащите решения в Европа, ще имат лидерство при решаване на проблема. Една отделна страна от ЕС не може да е конкурентноспособна на европейския пазар. Правилата са наднационални и затова днес Европейската комисия е по-готова за лидерство.
4.    Интеграция – необходимост да се отворят въздушните и морските граници , а след това сухоземните граници за Шенген.
5.    Демографския проблм – в дългосрочен план се очаква застаряване на населението, а това генерира решение за повишаване на пенсионната възраст .
Г-жа Панайотова завърши с това, че днес се дава все по-голяма роля на заседанията на националните парламенти и че всички закони, които се гласуват в ЕП и ЕК, минават през Националния парламент.    
        Г-н Петър Нацев също изрази удовлетворение от това, че нашият  парламент изказва мниние и участва в ” процедурата за ранно предупреждение” (ако 9 страни изразят притеснение и съмнение в правилността на политиката на ЕК, тя реагира).        Съветникът припомни думите на Чърчил: „Моделът на Европа днес  е най-лошия от всички възможни модели досега”, думи казани преди 60 години, но актуални и днес. Той обърна внимание и на факта, че днес 80% от африканските страни искат да следват модела на европейските страни. Г-н Нацев приведе редица примери в подкрепа на това, че България има повече ползи като членка на ЕС, но ние виждаме по-скоро недостатъците, а не отчитаме ползите - свободно движение на хора, стоки, капитали, инвестиране на чужди фирми у нас и др. По този начин той провокира  интереса на нашите ученици и изказванията им по посока на това в  какви ценности ги възпитаваме. Г-жа Краси Василева, председател на НАБЕК, припомни,че ” Европа е съюз на ценности и всички негови политики са обърнати към гражданите”.
   Натали Симеонова от Европейския клуб при 138 СОУ сподели своя опит от работа по европейски проекти и колко важно е да има взаимопомощ и споделена отговорност при постигането на общите цели.
Ася Богоева – Ръководител на Европейския клуб при 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”










"По-сигурни в Европа"
среща на Национална Асоциация на Българските Еевропейски Клубове        с Европейския депутат д-р Андрей Ковачев в Академията на МВР                                           18 ноември 2011 г.
         Срещата бе открита от доц.д-р Йордан Пенев, Ректор на Академията на МВР, който акцентира на предимствата на Обединена Европа и необходимостта от по-добро митническото и полицейско сътрудничество в рамките на Европейкия съюз. Според г-н Пенев активни граждани ще са тези които са по информирани и в тази връзка той поздрави участниците в срещата за желанието им да научат повече за политиките на ЕС и да дискутират проблемните въпроси, и пожела успешна работа на учениците от европейските клубове.
          Д-р Андрей Ковачев изнесе лекция относно новата политика на ЕС свързана с  по-сигурна Европа. Той започна с това, че младите българи трябва да се чувстват европейци и основната европейска ценност, която трябва да възпитаме, е европейската солидарност. Г-н Ковачев разказа за своето образование и професионална кариера като посочи, че е щастлив да представлява българските и европейски интереси в Европейския парламент.Според него българските граждани се ползват с голямо доверие в ЕП, защото са дисциплинирани, спазват правилата и си вършат съзнателно работата. В изказването си той обърна внимание на кризата в Еврозоната и доверието в ЕС, за това да няма разлика между регионите в дългосрочната визия на ЕС като отбеляза, че българскте региони са едни от най-бедните. Г-н Ковачев посочи като особенно важни предизвикателства пред Европа миграциите, организираната престъпност и огнищата на конфликти в Африка и в тази връзка разказа за идеята за създаване на Европейска армия, която да изпълнява мисии за по-сигурна Европа в „горещи точки” – Косово, Северна Африка, Близкия Изток. Д-р Ковачев запозна участниците в срещата с работата на Европейския парламент като посочи аргументи за необходимостта от европейска интеграция и невъзможността в един глабализиращ се свят да останем независими. Интересно бе представянето на Шенгенското пространство свързано със свободното движение на хората в него, разгледано на сравнителна основа от деведесетте години на миналия век. Шенген е отговорност на гражданите за опазване на границите и ние сме готови като страна за това. Приемането ни в Шенгенското пространство ще означава, че границата ни с Турция като външна ще е обект на имигрантска инвазия и в тази връзка една от първите стъпки за опазването на границата е създаването на мобилни европейски гранични патрули по общите граници. България е  вече част от Шенгенската информационна система (ШИС) и до момента няма нито един сигнал за изтичане на данни, а напротив ние сме съдействали за залавянето на много издирвани лица. България ще влезе в Шенген двуетапното: първо въздушна и морска граница и след това сухоземна през 2012г. и път за връщане няма. 
           Интересни и много информеативни бяха презентациите на курсанти, членове на младежки клуб "Европа", АМВР даващи отговор на въпросите: Какво е Шенгенското пространство и защо е необходимо то?   От тях стана ясно, че Шенген е  пространство на свобода, сигурност и обществен ред, а Шнгенската зона е зона на права и свободи на гражданите. Презентациите оставиха във всички присъстващи впечатление , че по нашите граници системата за сигурност и обществен ред работи и границите ни са охранявани добре с помощта на АИС-БГ и ШИС.
         Специалиста по Шенген - проф. Златко Иванов увери присъстващите, че ние сме готови за приемането ни в Шенген и за да просперираме, трябва не да се оплакваме, а да работим, да учим и да покажем на Европа най-доброто от нас. Заключителните думи на проф. Иванов бяха „Ако се преборим, ще бъдем.” 
В последвалата дикусия "Европа - по-отворена, или по-затворена, или по-защитена" се включиха и активно ученици от клубовете и техните преподаватели, като всички изразиха увереност в необходимостта от обединяване усилията на всички страни членки на ЕС за да има една по-сигурна Европа.
Ася Богоева – Ръководител на Европейския клуб при 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”



Няма коментари:

Публикуване на коментар