петък, 16 декември 2011 г.


Духът на Коледа

Християнската религия чества Коледа като денят, в който се е родил Иисус Христос във Витлеем. Смисълът, християнският смисъл на празника, се състои в честването на  божието съществуване. С раждането си  Христос вече не е далечен Бог, който само от разстояние може да бъде предполаган, а е реален, от този ден той се открива за хората и влиза сред тях, в техния свят, за да остане сред тях до края на света.
С развитието на западна култура Коледа се превръща в голям празник и за не християните, които започват да изпълват същността й със съдържание различно от религиозното. В този смисъл Коледа се превръща в празник на семейството, на солидарността, на добротата, на размяната на подаръци и на срещи с Дядо Коледа. Ествествено, този светъл християнски празник се отбелязва, в различните страни, по различен начин, та дори и по различно време. Особено впечатление прави нарастващата значимост на Коледа в страните със съвсем малко християни като Индия, Пакистан, Китай, Япония, Тайван и др. Начините на празнуване се определят от много неща: традиции, култура, географско разположение, исторически предпоставки и прочее неща, но така или иначе е празник. И като такъв е свързан с радостни прояви, тържества, подаръци и други жестове, подчертаващи празничното. На Рождеството и на Коледа са посветени музикални произведения, песни, разкази / „Коледен разказ” на Чарлз Дикенс/, картини и др. Отличителните черти на Коледа, символизиращи празника, са червеният цвят, звездата, светлината и други, но в същото време се забелязва и едно лошо увлечение на чисто търговския аспект на въпроса. Тенденция, която се проявява около Коледа и която като че ли иска да измести същността на празника и неговия дух като го подмени с една нестихваща търговска еуфория. По направени приблизителни оценки се смята, че в САЩ една четвърт от всички покупки, които прави средният американец през годината, ги прави по Коледа. Християнският празник на практика бива задушен от една ярка проява на консумизъм, изразяваща се в пазаруване и купуване на най-различни разноцветни непотребности, за които човек едва ли ще си спомня след няколко дни.
Не бива да идентифицираме Дядо Коледа с банкомат. Би било жалко и пошло. Пожелавам на всички да се върнат към духа и смисъла на големия християнски празник, защото с раждането си Христос ни поставя въпроса именно за него, за смисъла.

Желая на всички Весела Коледа!

Честит празник!


Адриана Ивова Йонкова 9в клас - 138 СОУ

Няма коментари:

Публикуване на коментар