понеделник, 14 ноември 2011 г.

Видна японка гостува в столично школо



Г-жа Мичико Хираяма заедно с посланика на Япония у нас, Н.Пр. Макото Ито, се срещнаха с колектива на 138-мо СОУ в столицата и с неговия директор г-жа Магдалена Кръстева.
снимка:Биляна Ханджийска
Една от най-авторитетните дами на Япония, г-жа Мичико Хираяма, гостува в елитното столично 138-мо СОУ „Проф. Васил Златарски” в деня на неговия патронен празник. Визитата не е случайна. Столичното 138-мо СОУ е базата, където изключително успешно работи първото българско училище за изкуство и културен диалог между Изтока и Запада “Икуо Хираяма”, създадено през 2009 г. Г-жа Мичико е директор на Музея за Пътя на коприната „Икуо Хираяма” в Япония. Мисията й е да пропагандира по света духовните идеали на световноизвестния японски художник Икуо Хираяма, който бе голям приятел на България. Г-жа Мичико заедно с посланика на Япония у нас, Н.Пр. Макото Ито, разгледа училището, срещна се с ученици и учители и посети творческите ателиета, които работят в рамките на училището за културен диалог между Изтока и Запада.
Видната дама откри в БАН изложбата "Пътят на коприната на Икуо Хираяма – кръстопът на култури в обещание за мир". В нея са подредени картини на Икуо Хираяма, които пристигнаха от Париж, както и творби на ученици от 138-мо СОУ. Българската академия на науките, Музеят за Пътя на коприната Икуо Хираяма и център "Икуо Хираяма"- България подписаха рамково споразумение за съвместна дейност в сферата на изследванията на културното наследство .

Няма коментари:

Публикуване на коментар